Blog Detay

Anasayfa Blog Detay
2 yıl önce
Awesome Image

Sapanca Gölü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Marmara Bölgesi’nde, Sakarya sınırları içerisinde yer alan Sapanca Gölü, bir zamanlar Marmara Denizi’nin bir parçasıymış. Fakat, zaman içerisinde denizden ayrılarak başlı başına bir tatlı su gölü olmuş.

Eskiden Ayan Gölü olarak anılan Sapanca Gölü, altında yatan fay hattının etkisiyle meydana gelmiştir.

16 kilometre uzunluğundaki göl, 42 kilometrekarelik alan üzerine yayılıyor. Sapanca Gölü’nün en derin noktası 61 metre olsa da ortalama derinliği 30 metre civarındadır.

Çoğunlukla, gölün güneyinde konumlanan Samanlı Dağı‘nın kaynaklarından beslenir. Bu kaynaklardan en önemlileri şu şekildedir; Derbent Deresi, Eşme Dere, Aygır Deresi, Maden Deresi, Keçi Deresi, Arifiye Deresi, İstanbul Deresi ve Yanık Dere. Göl hacmini aştığında fazla gelen su, doğu tarafında yer alan Sakarya Irmağı‘na dökülüyor.

Yıl boyunca yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan Sapanca Gölü’nde 80’e yakın kuş türü yaşıyor. Çok fazla kaynaktan beslendiği için diğer göllere göre daha az kirlidir. Ancak yine de bazı yerlerde kirlilik olabiliyor.

Yapılan ölçümlerde göl suyu sıcaklığı kış ve ilkbaharda yükselirken, yazın azalıyor. Suyun yükseklik farkı da mevsimden mevsime değişiyor. Kimi zaman 80 santimetre olan fark, bazı zamanlarda 150 santime kadar çıkabiliyor. 

Sapanca Gölü’nü doğal yaşam alanı olarak kabul edilen en önemli kuş türleri elmabaş patka ile Macar ördeğidir. Bunun yanı sıra sakarmeke, gölde en sık rastlanabilecek kuş türüdür. Sakarmekeler, gruplar halinde avlandıkları için, Sapanca Gölü üzerindeki bitkilerde orantısız büyüme gözlemlenmektedir. Gölde en sık görülen balık türleri ise sazan, turna ve yayın balığıdır.